10X | 10 redenen waarom je een fotografie opleiding zou willen volgenFotograaf zijn, een droom voor velen, een haalbaar beroep voor weinig. Tegenwoordig denkt iedereen zo te kunnen fotograferen, telefoon erbij, goedkope camera, een beetje kennis van photoshop en je bent fotograaf? Toch?!


De reden voor dit artikel is simpel. Mijn vriend en ik waren op onze eerste trouwlocatie aan het kijken, liepen rond met onze gastvrouw en random uit het niets kwam er een fotograaf op ons af, 
waren bezig met een fotoshoot, ik had het wel gezien, maar wil eigenlijk niet gelijk aan de trouwlocatie bekend maken dat ik zelf fotograaf ben, omdat ze vaak een samenwerking hebben met een eigen fotograaf. Echter was deze fotograaf, niet hun fotograaf. Voor ik het wist kreeg ik een kaartje in mijn handen geduwd, 'als je nog een fotograaf zoekt voor je bruiloft. En oh, die dame daar, die kan ook gelijk je make up dan doen.' Brutaal als hell. Ik zat er helemaal niet op te wachten. 
En zijn foto's, sorry, maar iedereen die door hem zijn of haar trouwfoto's heeft laten maken, ik bied het gratis opnieuw aan, alleen al uit schaamte, want fotograaf ben je in mijn ogen zeker niet zomaar.

Daarom vandaag 10 redenen waarom je juist een fotografie opleiding zou moeten volgen.

1. Je kunt niet zomaar fotograferen. Echt niet. Met alleen een camera, zondere enige kennis kun je inderdaad wel een beeld maken, maar een kwalitatieve en technische goeie foto echt niet.

2. Diafragma, Iso en sluitertijd, je kunt er heel veel over googlen, maar voordat je die drie logica's volledig begrijpt en standaard in je hoofd hebt, terwijl je aan het fotograferen bent en naar het licht om je heen kijkt precies weet welke je moet instellen, ben je wel even een paar jaar verder.

3. Je model, natuurgebied of product kan nog zo mooi zijn, als je niets weet van perspectief, regel van derden, de gulden snede, of gewoon alleen al scherptediepte zal het resultaat nooit hetzelfde zijn.

4. Ooit gehoord van het Hollands Licht?! Nee precies, dus je zult ook nooit naar dingen kijken zoals een fotograaf of kunstenaar dat doet. De documentaire is misschien dodelijk saai, maar heel belangrijk om je anders te laten kijken. Want het licht in Nederland is zoveel anders dan in Afrika.

5. Photoshoppen hoort bij fotograferen. Je moet dit echt kunnen als fotograaf. Sommige mensen hoor ik nu denken, maar ik wil niet photoshoppen. Begrijpelijk. Maar ondanks dat hoort photoshop bij je beroep, het is een deel van je vak. Het begint allemaal bij het maken van die goeie technische foto, puur en alleen met je camera. Maar als je die foto niet kunt verbeteren, ben je dus ook niet goed in je vak. Eerst moet je alles leren, van fotograferen, bewerken tot afdrukken, als je dat allemaal kan. Kun je zeggen, ik gebruik het wel of ik gebruik het niet. 

6. Stage lopen. Héél belangrijk. Juist in de stage periodes leer je heel veel over het vak. 
Praktijk ervaring is de beste ervaring.

7. Fotograferen bestaat niet alleen uit je camera. Fotograferen bestaat uit zoveel meer.

8. Creativiteit. Je kunt het eigenlijk niet leren, je moet het eigenlijk gewoon in je hebben. 
Maar ondanks dat kun je er wel heel goed in gestimuleerd worden. Een opleiding gaat je hier vaak in trainen, zelfstandig zou ik niet weten hoe je dit gaat doen.

9. Ondernemen. Als fotograaf zul je heel veel moeten ondernemen. Maar je wordt ook een ondernemer. Je eigen bedrijf runnen, zakelijk zijn. Het is niet alleen werken met je camera, het is een complete business draaien. Een opleiding helpt je hierbij. 

10. De reden waarom ik niet per stukje heb genoteerd waarom je hiervoor een opleiding nodig hebt?!
Ik hoop dat je dat inmiddels al hebt begrepen, maar bij deze wil ik er wel bij zeggen, je hoeft er geen opleiding voor te volgen, je kan het jezelf ook aanleren, (duurt alleen langer), maar dit artikel ging erom waarom je juist wel die opleiding zou willen volgen. Bovenstaande punten zijn dus allemaal dingen die je juist leert tijdens een opleiding fotografie.


Foto via weheartit.com

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten

Back
to top