Zeg eens nee.


 Tegenwoordig hebben we het allemaal druk en zeggen we bijna overal ja op wat betreft werk, sociaal leven en drukte.
Vandaag wil ik het daarom eens hebben over nee zeggen. Nee tegen de drukte en nee tegen dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt doen. Zelf maak ik het met regelmaat mee, dat ik eigenlijk ja zeg op iets waar ik liever nee op had gezegd. Maar als ik eenmaal ja heb gezegd, durf ik ook geen nee meer te zeggen.
Toch zou het beter voor mezelf zijn om vaker nee te zeggen.

Daarom vandaag 8 tips op vaker nee te leren zeggen.


8 tips om vaker nee te zeggen:

1. Bedenk dat je het recht hebt om eens nee te zeggen.

2. Maak een verdeling. Hoevaak zeg je eigenlijk ja op momenten wanneer je ook nee zou mogen zeggen. Overweeg je keuze. Als je bijna altijd ja zegt, mag je best eens nee zeggen.

3. Wees niet bang voor de boze reactie van een ander. Ze zijn het misschien niet gewend dat je nee zegt. Maar eens kiezen voor jezelf is absoluut niet verkeerd.

4. Je hoeft niets uit te leggen. Herkenbaar dat wanneer iemand je iets vraagt en je antwoord nee is, dat je eigenlijk meteen een antwoord erbij verteld? Of wanneer je baas belt of je extra kunt werken, dat je dan meteen een reden geeft waarom. Gewoon nee zeggen zou eigenlijk voldoende moeten zijn. Je bent niemand verplicht uit te leggen waarom je niet kunt of wilt.

5. Maak je keuze wel met respect. Vraagt iemand je bijvoorbeeld om voor je te werken.
Maar dan een reƫle keuze. Heeft de persoon in kwestie een begrafenis, een andere belangrijke afspraak of gewoon een feestje? En wat had je zelf in de planning? Weeg de dingen af die jij belangrijk vind. Maar maak je keuze met respect.

6. Je mag best een keer je antwoord veranderen. Ook al had je al ja gezegd, maar kun je om een onverwachte reden toch niet, zeg dan gerust alsnog nee. 

7. Je mag nee zeggen met je mond, maar zolang je lichaam een ja uitdrukt, kan een ander je antwoordt eigenlijk niet goed plaatsen. Wees er dus bewust van dat je volledig nee zegt.

8. Vergeet geen ja te zeggen.

Quote via weheartit.com
CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten

Back
to top