Netwerken als beginnende blogger.


Belangrijker kan iets niet zijn in je carriere als blogger. Maar hoe begin je en wat moet je wel en wat moet je juist niet doen. Zelf blog ik sinds een aantal maanden en doe hard mijn best om te groeien en gelukkig met succes, elke dag groeit de blog stap voor stap.

Speciaal voor jullie heb ik een aantal netwerk tips op een rijtje gezet. Hopelijk heb je er iets aan en groeit ook jou blog, want als iets zeker is, is dat je samen groeit, nooit alleen.
TIPS.

1. De belangrijkste tip is om het gewoon te doen en te durven. Nieuwe mensen ontmoeten is altijd spannend en voor sommige kan het zelf eng zijn om nieuwe mensen aan te spreken. Maar hoe erg je er misschien ook tegenop kijkt, zodra je een aantal mensen hebt aangesproken, zul je daarna zien wat het voor nieuwe deuren voor je kan openen en mag je best trots zijn op jezelf, je hebt het toch maar even gedaan! En wie weet wat deze mensen allemaal voor je kunnen betekenen!

2. Stel jezelf voor, maar met mate. Een netwerk is iets groeiende, je moet er iets aan toevoegen voordat het kan groeien. Om te kunnen netwerken moeten mensen je leren kennen, maar ze hoeven niet gelijk alles van je te weten. Vertel de dingen die jij belangrijk vind om aan anderen te vertellen om duidelijk te maken wie je bent en wat je doet. Je bent er om contacten te leggen, niet om jezelf met een mooi verhaaltje te verkopen.

3. Kies je netwerk bewust. Er zijn heel veel netwerk evenementen. Kijk eerst voor jezelf welke aansluiten op jou (gewenste) vakgebied. Er zijn in Nederland meer dan genoeg netwerk evenementen, op allerlei vakgebieden. Als blogger zul je waarschijnlijk veel neigen naar de mode industrie. De netwerk evenementen hiervoor worden vaak door PR bureau's georganiseerd, laat jezelf op de perslijst zetten en je wordt vanzelf uitgenodigd voor evenementen. Let op: je komt niet zomaar op een PR perslijst. Hiervoor moet je al een redelijke blog hebben. Hou hier rekening mee.

4. Neem altijd visitekaartjes mee! Laat deze dan ook zo snel mogelijk maken, (of maak ze zelf!) En deel ze uit. Visitekaartjes worden tijdens evenement veel uitgewisseld en helaas ook maar eventjes snel bekeken. Mensen stoppen ze vaak snel weg. Maar vergeet niet, wanneer mensen thuis zijn, komen ze deze kaartjes vaak op onverwachte momenten tegen, vaak wanneer ze wel de tijd hebben om ze te bekijken. Juist op die momenten zoeken ze je dan op en nemen ze indien ze geïnteresseerd zijn contact met je op.

5. Neem altijd contact op met de mensen die je hebt leren kennen. Stuur ze een berichtje, laat ze weten dat je het leuk of interessant vond om ze te leren kennen. Of als je iets tegenkomt wat je aan ze doet denken, laat ze dit dan weten. Mensen vinden het leuk om nog iets van je te horen. En je weet maar nooit. Wees zuinig op je netwerk.

6. Maak een contactenlijst aan. Gewoon in excel. Naam, adres, website, telefoonnummer, noem maar op! En werk hem bij. Zo hou je alle contacten bij de hand. En wie weet waar je iemand nog eens voor kunt benaderen in de toekomst.

7. Kleed je gepast naar het evenement. En vergeet de eerste indruk niet. De eerste zes seconden wordt alles mee gezegd. Dus zorg dat je er altijd verzorgd uitziet. Netwerken doe je door mensen te ontmoeten en met ze te spreken. Maar je uitstraling kan ook veel voor je doen. Dit is vaak het halve werk. Een onverzorgd iemand op een modebewust evenement, zal niet in je voordeel werken om te netwerken.

8. Wees voorbereid. Weet waar je naartoe gaat, probeer uit te vinden of je al mensen kent die ook naar het netwerk evenement gaan. Het is altijd fijn om samen ergens naartoe te gaan. Maar vergeet niet om ook op nieuwe mensen af te stappen.

En hoe netwerk jij?! Heb je nog andere tips voor beginnende bloggers?!


CONVERSATION

2 reacties:

 1. Hoi Eva,
  Wat heb je goede tips gegeven. Mag ik er nog 3 aan toevoegen?
  Maak een aboutpagina op je blog en vertel wie je bent.
  Spreek niet in de wij-vorm als je in je eentje bent, want dat komt een beetje gek over.
  En als je geld hebt voor visitekaartjes, dan zou ik ook een .nl/.com etc. etc. nemen en geen gratis blogaccount. Dat komt veel professioneler over.
  Oh ja, en let op taalfouten. Het is niet me best, maar m'n of mijn best.
  Hopelijk heb je hier wat aan!
  Groetjes Karen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tips!
   Alleen ging het hier om netwerk tips en niet om tips voor onze blog! ;-)

   Verwijderen

Back
to top